Vuosi 2016 käyntiin avoimen tieteen ja tutkimuksen siivittämänä

Lahden ammattikorkeakoulu on muiden suomalaisten korkeakoulujen tavoin sitoutunut kehittämään avoimeen tieteeseen ja tutkimukseen perustuvia toimintamalleja. Ammattikorkeakoulujen toiminnassa avoin tiede ja tutkimus tarkoittaa muun muassa uusia työtapoja, uusia oivalluksia, uutta tietoa ja ketterää tietovirtojen liikuttelua innovaatiotoimintaa hyödyttäen. Työvälineinä ovat tutkimustulosten avoin julkaiseminen, tutkimusaineistojen avaaminen ja avoimet tutkimusmenetelmät kuten avoimen lähdekoodin ohjelmistot.

merjan_talvi2Tutkimustietoa ja tutkimusten sekä hanketoiminnan tuotoksia on hyvä levittää mahdollisimman aikaisin, nopeasti ja laajasti. Menetelmien, aineistojen ja tulosten tulisi olla helposti löydettävissä ja myös muiden hyödynnettävissä. Osa avoimuuden edistämistä LAMKssa on esimerkiksi tämä Verkkolehti Lahtinen.

Yhtenä toimintamallina avoimuuden edistämiseksi on Lahden ammattikorkeakoulussa otettu hanketoimintaan käyttöön vuorovaikutussuunnitelma. Tämän tavoitteena on jo hankkeen suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomio siihen, kenelle viestitään, kenen kanssa ollaan vuorovaikutuksessa ja miten edistetään hankkeen vaikuttavuutta. Kolme vuotta sitten perustettu Verkkoehti Lahtinen tarjoaa erinomaisen foorumin osaamisen näkyväksi tekemiseen ja avoimeen tiedon levittämiseen. Toivotankin kaikki halukkaat tänäkin vuonna tervetulleiksi lähettämään aineistoja julkaistavaksi verkkolehti Lahtisessa. Lehti toimii non-stop –periaatteella.

Lisätietoja avoimen tieteen ja tutkimuksen strategiasta löytyy sivuilta http://avointiede.fi

Ilkka Väänänen, Tutkimusjohtaja

Lahti 19.1.2016

Kuvat: Merja Ikonen, Lahden ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.