Päätoimittajan tervehdys 2015

Lahden ammattikorkeakoulun uusi vakinainen toimilupa astui voimaan vuodenvaihteessa 2015. Olemme Päijät-Hämeen kehityksen ja kansainvälistämisen keskeinen toimija ja otamme päävastuun laadukkaasta koulutuksesta sekä vaikuttavasta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta (TKI) yhdessä alueen yritysten, muiden organisaatioiden ja verkostojen kanssa. Toiminnassamme opiskelijat ovat keskiössä.

16416226236_f170659b6f_z

Edessämme on suurten uudistusten jakso. Uudistamme strategiamme, organisaatiotamme ja toimintakulttuuriamme.  Tulemme siirtymään yhdelle monialaiselle kampukselle tavoitteena matala, monialainen ja erilaisia osaamisia hyödyntävä asiantuntijayhteisö, joka rakentuu toimintakohtaisesti ja jota johdetaan visio- ja arvopohjaisesti.

TKI-toimintaa kehitetään painoalapohjaiseksi perustamalla painoala-/osaamispohjaiset TKI-yksiköt kullekin koulutusalalle ja rekrytoimalla niihin tutkimusjohtajat tehtävänä painoalan/osaamiskärjen tki-toiminnan strateginen uudistaminen ja kehittäminen. Kansallinen kalustealan TKI-yksikkö käynnistettiin jo viime vuoden puolella yhteistyössä yritysten kanssa osana INKA – Innovatiiviset kaupungit -ohjelman Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus –teemaa. Päijät-Hämeen maakuntaohjelman toimintalinjojen (Globaali elinkeinoelämä ja osaaminen, hyvinvoiva väestö, kestävä ympäristö) toteutuksessa olemme edelleen vahvasti mukana. Lahden kaupungin työllisyys- ja elinvoimaohjelman elinkeinojen uudistaminen -toimenpiteisiin vastaamme Yrittäjyysinvaasio –toiminnalla yhteistyössä LUTn kanssa. FUAS -liittoumassa vastuullemme kuuluu Ympäristö ja energiatehokkuus -painoalan TKI-toiminta. Lisäksi olemme mukana laajan metropolialueen Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka –tutkimus- ja yhteistyöohjelmassa osallistavalla kaupunkimuotoilupeli –hankkeella.

Ammattikorkeakoulujen uusi rahoitusmalli perustuu toiminnan tuloksiin. Julkaisutoiminnan perusteella määräytyy 2 % perusrahoituksesta, mikä tänä vuotta tarkoittaa meillä yli 750 000 €. Vuoden 2015 tavoitteena on 1,4 julkaisua/opetus- ja tki-henkilö, mikä on yhteensä lähes 400 julkaisua (sisältäen taiteellisen toiminnan tulokset). Julkaisuistamme suurin osa on kotimaisia ammattiyhteisölle tai suurelle yleisölle suunnattuja kirjoituksia ja taiteellista toimintaa. Tavoitteenamme on myös laajentaa julkaisutoimintaa tieteellisten ja kansainvälisten julkaisujen tuottamiseen.

Pari vuotta sitten perustettu Verkkoehti Lahtinen tarjoaa foorumin osaamisen näkyväksi tekemiseen ja avoimeen tiedon levittämiseen. Toivotankin kaikki halukkaat tänäkin vuonna tervetulleiksi lähettämään aineistoja julkaistavaksi verkkolehti Lahtisessa. Lehti on kaksikielinen eli tekstit voivat olla sekä suomeksi että englanniksi ja se toimii non-stop –periaatteella.

Lahdessa 9.2.2015
Ilkka Väänänen

Verkkolehti Lahtisen päätoimittaja Ilkka Väänänen toimii Lahden ammattikorkeakoulussa tutkimusjohtajana. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *